Beştelsiz Mah. 101. Sokak. No:107 Akşemsettin Tramvay Durağı Zeytinburnu
02126655050

Çocuk Sağlığı İle İlgili Sorular ve Cevaplar

Çocuk Sağlığı İle İlgili Sorular ve Cevaplar

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI DR. ERSİN SARI:

Soru: Neredeyse 2 yaşında olacak kızım meme emmeyi bıraktığından beri parmak emiyor. Onu uyardığımda ise inatla daha çok yapıyor. Bu durum ağız ve diş yapısında bozulmaya neden olur mu? Onu bu alışkanlıktan vazgeçirmek için ne yapabilirim?

Cevap: Bebekler çok kuvvetli bir emme refleksiyle dünyaya gelirler. Çünkü anne karnındayken parmak emmeye başlayan bebek, annesini emdikten sonra parmak emmeyi bıraksa da tekrar bu alışkanlığına dönebilir. Sebebi ise anne memesine olan özlem gidermek ve rahatlamaktır. Ancak bu alışkanlık ilerleyen yaşlara kadar devam ederse, bebeğin ağız ve diş yapısında ciddi bozulmalar meydana gelebilir. Emme esnasında ortaya çıkan basınçlar sonucunda üstteki dişler ileri itilirken, alttaki dişler de geriye itilir. Bu da alt çenenin geride konumlanmasına yol açar, damak ve diş yapısının dengesini bozar. Emme alışkanlığını engellemek için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta; sabırlı olmak, doğru bir yaklaşım benimseyerek şiddet gibi davranış biçimlerine asla başvurmamaktır. Yaşına uygun ve elini oyalayacaklar uğraşlar bulunabilir. Eğer acıktığında bu yönteme başvuruyorsa, atıştırmalık vererek bu davranışının önüne geçilebilir.

Soru: 4 yaşındaki oğlum parmağı ile hafifçe burnunu kurcalasa bile anında çok yoğun bir kanama başlıyor. Burun kanatlarına baskı yaparak kompres yaptığımda kanama duruyor ama bu durum çok canımı sıkıyor. Bu kanamalar hayatı boyunca sürer mi yoksa büyüdükçe düzelir mi? Çözüm ya da tedavisi var mıdır?

Cevap: Burnun ön kısmı, çok çabuk etkilenebilen hassas kan damarlarını barındırır. Bu durum burnun basit bir darbede bile kanamasına yol açabilir. Ancak yine de ebeveynler burun kanamasını ciddiye almalıdır. Çünkü burun kanaması birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Eğer burnuna temas etmesiyle burnu kanıyorsa öncelikle çocuğunuzun bu alışkanlığından kurtulmasını sağlayın. Ona burnuna çok fazla müdahale etmemesini ve çok sert sümkürmemesini öğretin. Evinizi her zaman havalandırın. Kuruluk da kanamaya yol açabilir. Bunun için doktor kontrolünde tuzlu su damlaları kullanın. Eğer hala geçmiyorsa mutlaka bir uzman doktora başvurun. Burun kanamaları, uygulanan birçok tıbbı yöntem ile sorun olmaktan çıkabilir. Bu yöntemler; kılcal damar kanamalarında koterizasyon (Gümüş nitrat çubuğu ile yakma veya ileri safhalarda elektrokoter kullanmak) ve burun içi tamponlardır.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: