Beştelsiz Mah. 101. Sokak. No:107 Akşemsettin Tramvay Durağı Zeytinburnu
02126655050

Hamileliğin istenmeyen hatıraları; Çatlaklar

Hamileliğin istenmeyen hatıraları; Çatlaklar

Hamilelik her anlamıyla kompleks bir dönemdir. Bir mucizenin kendisini karakterize eden hamilelik, ilkleri ve unutulmazı barındırmasının yanı sıra bazı problemleri de beraberinde getirir. Bunların başında ise hamilelik çatlakları geliyor. Avrasya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hatice Deniz Yardımcı, çatlaklarla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Hamilelikte çatlaklar neden oluşur?

Hormonal değişimler, bebeğin gelişimi ve annenin kilo almasıyla birlikte karın bölgesindeki deri esner ve çatlamalar oluşmaya başlar. Fizyolojik değişimlerin başında gelen çatlaklar, ciltte pembe, morumsu çizgiler şeklinde kendini belli eder.

Cilt rengine göre etkiler değişiyor

Deri’de gerilme sonucu cildin alt tabakasındaki hasara bağlı olan çatlaklar, anne adayının cilt rengine göre farklılık gösteriyor. Genel olarak derin olmayan yara izi gibi görünen hamilelik çatlakları açık renkli kadınlarda daha pembemsi bir görüntü oluştururken, esmer tenli kadınlarda cilt renginden daha açık renkte bazı durumlarda ise neredeyse gümüş rengindedir.

Hamilelik çatlakları nerelerde görülür?

Vücutta yaşanan değişimler temelinde ortaya çıkan ve cildin hemen altındaki liflerin gerilmesiyle birlikte belirginleşen çatlaklar genel olarak belli bölgelerde kendini gösterir. Kadından kadına değişiklik gösterse de daha çok;
Karnın alt bölümü,
Kalçalar,
Uyluklar,
Göğüslerde, görülebilir.

Ne zaman görülür?

Çatlaklar genel olarak gebeliğin 3. ayından itibaren kendini göstermeye başlar. 3. aydan sonra çatlaklar giderek artmaya başlar ve gözle görülür büyümeler meydana gelir. 6. Aya gelindiğinde ise çatlaklar maksimum seviyeye ulaşır. Bunun sebebi ise cilt altı dokunun aşırı gerilmesi sonucu bağ dokusundaki yırtılmadır.

En çok hangi kadınlarda rastlanır?

Hamilelik döneminde birçok kadın çatlaklarla uğraşırken, birçok anne adayı bu tip cilt problemleri yaşamıyor. Bu durumda hormonal etkiler ve kilo alımının yanı sıra çatlaklar için bazı risk faktörleri bulunuyor. Bunlar;
Genetik sebepler,
Cildin çok kuru olması,
İkiz veya üçüz gebeliklerde,
Uzun süre kortizon tedavisi görmek,
Gebelik öncesi hareketsiz bir yaşam sürmek
Sigara içmek,
Hassas bir cilt yapısına sahip olmak.
Cildin yapı olarak esnek olmaması

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu alanda tıbbi olarak uygulanan yöntemlerin çeşidi ve etkisi de giderek artmaktadır. Genel olarak tedavi, hamilelikten sonra başlanır. Uygulanan yöntemler;
Kimyasal peeling,
Dermoroller,
Lazer tedavisi,
Dermokozmetik kremler gibi yöntemler kullanılır.

Engellemek mümkün mü?

Hamileliğin en can sıkıcı sorunlarının başında gelen çatlakları, oluştuktan sonra tüm izlerini silmek neredeyse imkansızdır. Bu sebeple anne adayının mutlaka önlem alması gerekir. Öncelikle sağlıklı beslenmenin çatlak oluşumu önünde büyük bir engel olduğunu kabul etmeli ve hamileliğin arkasına sığınarak sağlıksız yiyecekler tüketilmemelidir. Beslenmenin yanında sıvı alımı da çok önemlidir. Anne adayı hamilelik dönemi boyunca bol bol sıvı almalıdır. Diğer bir etkili faktör ise cildin nem dengesidir. Çatlaklar daha çok kuru ciltleri tercih eder. Bu nedenle anne adayının cildini çok iyi bir nemlendirici ürünle nemlendirmesi gerekmektedir. Aynı zamanda alınacak bol sıvı da cildin nem dengesini düzenlemede oldukça etkilidir.Hamilelik süresince hareketli olmalı hatta spor yapmakta çatlakları oluşumunu azaltır. Cildin elastikiyetini koruyan ve lokal olarak kullanılan kremler de kullanılabilir ancak bu gibi ürünlerin kullanımında doktora danışmakta yarar vardır.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: