MEME KANSERİNE KARŞI HER KADIN KENDİNİN GÜVENCESİDİR!…

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Her 8 kadından birinde görülmektedir. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla yeni meme kanseri vakası, 400.000’e yakın kadın ise meme kanserine bağlı hayatını kaybetmektedir. Kendi kendine meme muayenesi, meme ultrasonografisi ve mamografi ile tarama programlarını, önerilen şekilde uygulayabilen ülkelerde erken tanı konma oranlarının artmasıyla birlikte meme kanserinden ölüm oranı belirgin olarak azalmıştır. ABD için bu oran %30-50, Avrupa’da yapılan çalışmalarda ise % 63 olarak bildirilmektedir.

Ülkemizde Kanser İstatistikleri Kurumunun 2015 verilerine göre kadınlarda her yıl yaklaşık olarak 67.500 yeni kanser tanısı konulan hastalar içinde Meme Kanseri yaklaşık 17.000 kadında tespit edilerek tüm kanser vakaları içinde kadınlarda görülen en sık kanser olma özelliğini sürdürmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla Ekim ayı “Meme Kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı” olarak belirlenmiştir. 26 Ekimde ise meme kanserini sembolize eden pembe kurdeleler takılarak ayın önemini daha da vurgulamakdır.

Avrasya Hastaneler Grubu Radyasyon Onkolojisi Uzmanı, yapılan çalışmalarda meme kanserinin erken evrede hiç bir belirti göstermediğini bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için kendi kendilerine meme muayenesini yapmalarının diğer yöntemlerden daha fazla yardım edici ve maliyet gerektirmeyen bir potansiyele sahip olduğunu belirtmekte ve meme kanseri teşhisi konulan kadınların yaklaşık % 90’ının memelerinde bir anormalliği fark ederek hekime başvuran hastalardan oluştuğuna dikkati çekmektedir.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığınca 2017 yılının teması “Geç Kalma Sağlıklı Kal” dır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde kanser olan her 4 kadından 1’i meme kanseridir. Kadınları güçlendirme çalışmaları kapsamında “Kadınlar güçlüdür her zorluğu yener” “Düzenli Kontrolünüzü yaptırın”  “Son Ana Bırakmayın” sloganlarıyla ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Meme kanserinin belirtileri;

• Memede ya da koltuk altında ele gelen kitle
  • Meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği
  • Memenin boyutunda veya şeklinde oluşan değişiklik
  • Meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması
  • Meme başından kanlı akıntı gelmesi
  • Meme başlarının pozisyonlarında değişiklik
  • Meme veya meme başında içeriye doğru çekilme olması
  • Memede kitle olmamasına rağmen koltukaltında ya da boyunda bir beze oluşması

Avrasya Hastaneler Grubu Radyasyon Onkolojisi Uzmanı tüm kadınlara meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamaları, kendi kendilerine meme muayenesini sık sık yapmalarını önermektedir. Pek çok faktör kadınların meme kanseri için yüksek risk taşıyıp taşımadığını belirlediğini bildiren Uzman Dr. kadınların fizyolojisine (erken adet görme, geç menopoza girme) bağlı faktörler, yaş ve genetik yatkınlık dışında, ilk doğum yaşı, alkol, sigara kullanımı, yeme alışkanlıkları, kilo, daha önce alınmış radyoterapiler veya hormon tamamlayıcı tedavilerin meme kanseri riski açısından sorgulanması gereken özellikler olduğunu vurgulamaktadır. Uzman dr.  kilo almamaya, alkol ve sigara kullanmamaya dikkat edilerek, gereksiz hormon replasman tedavilerinden kaçınılarak, sağlıklı beslenme alışkanlığı elde edinilerek, düzenli spor yapılarak meme kanseri riskinin azaltılabileceğini belirtmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü Meme Kanseri erken tanısında,

• 20 yaşından itibaren kadınların kendi kendine meme muayenesi yapmasını,
  • Düzenli aralıklarla hekim tarafından meme muayenesi ve ultrasonografi yapılmasını,
  • 20-30’lu yaşlarda aşağı yukarı 2-3 yılda bir kez
  • 40 yaşından sonra yılda 1 kez
  • 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi çektirilmesini,
  • Yüksek risk taşıyanlara (özellikle genetik açıdan ) mamografi ve ultrasonografiye ek olarak yılda bir kez MR incelemesi yapılması önerilmektedir.

Meme kanseri teşhisi konulan kadınların yaklaşık % 90’ı memelerinde bir anormalliği fark ederek hekime başvuran hastalardan oluşmaktadır. Ayda 1 kez adet başlangıcı sonrası 3-5 günde 10 dakikanızı ayırarak yapacağınız kendi kendine meme muayenesiyle meme kanserine karşı kendinizin güvencesi olabilirsiniz. Unutmayalım Meme Kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve erken teşhis edildiğinde tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Meme kanserinden korkmayalım, geç kalmaktan korkalım.