Ağrı Kesici İlaçlar Kısırlık Yapar Mı?

TARİH : 11 Mayıs 2016

Bilinçsiz ağrı kesici (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) kullanımının mide, kalp ve böbrek üzerinde ciddi zararları olduğu bilinmektedir.

Gebeliğin son döneminde ağrı kesiciler doğumun başlamasını geciktirebilir, doğum sonrası kanama riskini artırır ve bebekler de kalp kapakçığının erken kapanmasına neden olabilir.

COX-2 yumurtanın çatlamasında (ovulasyon) çok önemli rol oynayan bir enzimdir.

Ayrıca kadınlarda yumurtaların büyümesinde, yumurtaların döllenmesin de ,bebeğin anne rahminin içerisine yerleşerek tutunmasında ve bebeği besleyecek olan plasentanın damarlarının gelişiminde de görev alır.

Ağrı kesiciler COX-2 enzimini baskılayarak tüm bu süreçleri olumsuz etkiler.

Yumurta çatlama döneminde düzenli ağrı kesici kullanıldığın da yumurta çatlaması % 70- 90 oranın da önlenir. Yumurta çatlama olduğunda ise düşük progesteron seviyeleri olduğundan gebelik olasılığı azdır.

Yumurta çatlama döneminde ağrı kesici ilaç kullanan kadınların üçte birinde çatlamayan yumurta nedeni ile fonksiyonel kist oluşur

Düzenli ağrı kesici kullanımı gebeliği önleyerek infertiliteye neden olur.

Ağrı kesicilerin etkisi geçicidir kullanımı bırakıldığında yumurta gelişimi ve ovulasyon normale döner.

Gebelik planlayan kadınların ağrı kesici kullanımından uzak durmaları gerekir.

OP. DR. MEHMET KOÇ

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Tüp Bebek Ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı

05.07.1972 yılında Kırşehirde doğdu.1996 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığı Eğitimini Şişli Etfal Eğitim veAraştırma hastanesinde yaptıktan sonra 2003-2007 özel bir sağlık kuruluşunda çalıştı.2007 yılında Perinatoloji(2. Düzey USG kursuna katıldı) 2008 yılında yurtdışında Laparaskopi(kapalı ameliyat) kursunu bitirdi.2008 Kasım ayından itibaren hastanemizde çalışmaktadır. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezinden Tüp Bebek uzmanlığını almıştır.