El-Ayak-Ağız Hastalığı

TARİH : 04 Kasım 2016

Döküntüler diz, dirsek, kalçalar ve genital bölgelerde de gelişebilir, erişkinlerde hastalık daha seyrek görülür.

Yaz ayları ve sonbaharda yaygın olarak görülen, hatta küçük salgınlar yapabilen el-ayak-ağız hastalığını, çok büyük sıklıkla 5 yaş altı çocuklarda görürüz. Ateş, boğazda ağrı, iştah azalması ile başlar, bunu takip eden 1-2 günde ağızda ve ağız çevresinde ağrılı yaralar, ülserleşme, sonraki günlerde daha çok avuç içi ve ayak tabanlarında beliren döküntüler ortaya çıkar. Bu döküntüler diz, dirsek, kalçalar ve genital bölgelerde de gelişebilir, erişkinlerde hastalık daha seyrek görülür.

Hastalık etkeni enterovirüs grubundan virüslerdir (coxsackie A16, enterovirus 71), hasta kişiden direkt temas veya bu kişilerin dokunduğu yüzeylere temas ile, salya, balgam, dışkı ile bulaşır.İlk hafta en bulaşıcı dönemdir ama döküntüleri kaybolup iyileşmişlerin vücudunda virüs birkaç hafta kalır ve daha az ihtimalle de olsa bulaşıcıdır. Temas etmiş erişkinler hastalık belirtileri göstermeseler bile yayabilirler.

Hastalığı önlemek için geliştirilmiş bir aşı yoktur, el hijyeni, yüzeylerin temizliği, hastalarla öpüşme-kucaklaşma gibi yakın temasın engellenmesi, kullanılan çatal-bıçağın hastaya özel olması, oyuncakların temizlenmesi önemlidir. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur, hastanın boğaz ağrısı nedeniyle sıvı alımı azsa buna dikkat edilmeli, basit ağrı kesiciler, gerekirse ağız spreyleri kullanılabilir, menenjit, ensefalit gibi çok çok nadiren gelişebilecek problemlerde hastaneye yatış gerekir.

Uzm. Dr. Serdar Fırat

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1963 yılında İstanbul’da doğdu. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. Şişli eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzmanlık eğitimi aldı. Şırnak Devlet Hastanesi(Mecburi Hizmet), İstanbul Şişli Etfal Hastanesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktoru olarak çalıştı. Temmuz 2016’dan itibaren Avrasya Hastanesi Gaziosmanpaşa’da görev yapmaktadır.