GİRİŞİMSEL AKCİĞER HASTALIKLARI KLİNİĞİ

TARİH : 01 Kasım 2016

3 Klinikte akciğer hastalıklarının tanı ve tedavisinde her türlü akciğer ve plevra (akciğeri çevreleyen zar) hastalıklarının tanı ve tedavisinde girişimsel işlemler, ameliyatlar ve müdahaleler yapılmaktadır.

İşlemlerin Uygulandığı Yaygın Durumlar

• Teşhis edilemeyen akciğer nodül ve kitleleri
  • Akciğer kanseri ve metastatik kanserler
  • Plevral efüzyonlar (Akciğer zarında su toplaması)
  • Amfizem (ileri KOAH)
  • İlerlemiş tedavi edilmeyen Astım

Hastalara Uygulanan Prosedürler

• Endobronşiyal Ultrasonografi
  • Video yardımlı toraks ameliyatları
  • Radyoloji eşliğinde tanısal işlemler
  • Rijid ve laser bronkoskopi
  • Kriyoterapi
  • Argon plazma koagulasyon
  • Stent yerleştirme
  • Balon bronkoplasti
  • Torakoskopi
  • Plörodeis
  • Plevral kateter yerleştirme
  • Endobronşiyal valf yerleştirme

Bronkoskopi

Bronkoskopi, çok genel bir tanımlama ile havayollarının yani bronş ağacının içerden görüntülenmesi işlemidir. Bu işlem esnasında boğaz, gırtlak, nefes borusu ve bronş ağacının anatomisi incelenir. İki tip bronkoskop vardır.

• Fleksible (esnek) Bronkoskop: Uzun esnek bir tüptür. İnce bir kalem kalınlığında olup ucunda ışık mevcuttur. Alette biyopsi ve yıkama işlemleri için kullanmak üzere kanallar mevcuttur. Esnekliği sayesinde burun ve ağız yolu kullanılarak havayollarına geçilir. Lokal anestezi altında yapılır.
  • Rijid Bronkoskop: Genel anestezi altında sadece ağızdan uygulanabilen, esnek olmayan açık tüp seklindedir. Genellikle yabancı cisim çıkarılması veya tedavi amaçlı işlemlerde uygulanır.

Her 2 bronkoskopunda kendine özgü avantajları bulunmaktadır. Alet seçimi doktorunuz tarafından yapılacaktır.

NEDEN BRONKOSKOPİ YAPILIR?

Bronkoskopi yapılması için pek çok tıbbi neden vardır. 2 ana amaçla yapılır.

• TANISAL AMAÇLI olarak sıklıkla; çeşitli nedenlerle çekilmiş akciğer grafisi veya bilgisayarlı tomografide anormal bulguların varlığı, tedaviye cevap vermeyen kronik öksürük, öksürükle birlikte kan gelmesi ve 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı gibi durumlarda uygulanır.
  • TEDAVİ AMAÇLI olarak; hava yollarındaki yabancı cisimleri çıkarmak, trakea ve ana bronşlardan kaynaklanan, hastada aşırı nefes darlığına neden olan iyi ve kötü huylu tümörlerin girişimsel Bronkoskopi uygulamaları (Lazer, Argon plazma koter, Kriyokoter, Elektrokoter vb.) ile çıkarılması, yine trakea ve ana bronşların çeşitli nedenlerle oluşmuş darlıklarına stent takmak için uygulanır. (TUSAD)

ENDOBRONŞİYALULTRASONOGRAFİ (EBUS)

Kanser türleri içerisinde ilk sırada yer alan akciğer kanserinin teşhisinde kullanılan bir yöntemdir. EBUS Akciğer kanserinin teşhisinde ve uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesinde önemli bir rol oynarken, tüberküloz, sarkoidoz ve lenfoma gibi hastalıkların tanısını da kolaylaştırır. Akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, diğer enfeksiyon hastalıkları, lenfomalar gibi birçok hastalığın da teşhisinde kullanılan ve bir çeşit bronkoskopi yöntemi olan EBUS’un başarı oranı %90’dır. Sadece akciğer kanserinin tanı ve doğru tedavi için gerekli olan evrelendirilmesinde değil, birçok akciğer hastalığının erken teşhisinde de yüzde 90 başarı yakalanabilir.

ENDOBRONŞİYAL VALF TEDAVİSİ

İleri derecede KOAH (Amfizem) hastalığı olanlarda hacim küçültücü cerrahiye alternatif olarak uygulanmaktadır. Endobronşiyal valfler amfizemin bronkoskopik tedavisi için günümüzde en fazla deneyim kazanılmış olan aygıtlardır. Akciğerlere yerleştirilen bir aparat olan valf yardımıyla ciğerin nefes alma fonksiyonları harekete geçiyor, hastanın nefes almasında yürümesinde efor kalitesinde artış hedefleniyor.

PROF. DR. LEVENT KART

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı

Salı: 09:00 - 16:00 ve Cumartesi 09:00 - 15:00 saatleri arasında randevu alabilirsiniz.