ŞİMDİ SÜNNET ZAMANI

ŞİMDİ SÜNNET ZAMANI!

TARİH : 23 Haziran 2016

Avrasya Hastanesi’da Aileler Güven İçinde Çocuklarını Tecrübeli Uzmanların Ellerine Teslim Ederek Sünnet Ettiriyor.

Aylar öncesinden heyecan ile yapılan düğün öncesi ve sonrası hazırlıklar, sünnet odası, duası , sünnet kıyafetleri vs. yapılan bütün bu organizasyonlar sadece 10.dakikalık bir işlem gibi gözükse de en önemli nokta bazen gözden kaçabiliyor. Çocuğun ilerideki yıllardaki yaşantısını doğrudan etkileyecek olan bu önemli operasyon steril olmayan şartlar altında yapılabiliyor. Oysa ki sünnet aşaması, hem sağlık açısından hem de çocuğun psikolojik anlamda etkilenmeden atlatması gereken dönüm noktalarının başında geliyor. Peki, aileler çocuklarını korkma oğlum erkek adam olacaksın sözleriyle bu işleme aylar öncesinden her ne kadar alt yapı olarak hazırlasa da ne kadar bilinçli...

Binlerce çocuğu sünnet eden konunun uzmanları genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Coşkun Görmüş ve Op. Dr. Hasan Lice ile konuştuk. İşte Genel Cerrah Op. Dr. Coşkun Görmüş ve Op. Dr. Hasan Lice’nin açıklamaları: Sünnet, “Konumuzdaki anlamıyla erkeklerde erkeklik organının uç kısmını (başını) örten ve koruyan üst derinin (prepusyum) kesilip alınmasıdır” diye tanımlanmaktadır. “Dünyanın değişik bölgelerinde, gerek sosyal sebeplerden, gerek dini nedenlerden gerekse tıbbi açıdan daha sağlıklı olduğu düşünüldüğü için değişik nedenlerle bu cerrahi işlem uygulanmaktadır. Ülkemizde ise ilk neden, sünnetin dini gereklilik ve geleneksel olarak toplumda sosyal bir yükümlülük olarak görülmesidir.

Mutlaka yapılmalı mı?

Erkek çocuklarda erkeklik organının ucundaki sarkan cilt fazlalığı tıkanıklıklara, idrar akımının engellenmesine ve bazen de idrar yolu enfeksiyonlarına yol açar. Hatta derinin kendisi de iltihaplanabilir. O nedenle bu derinin alınması idrar yolu enfeksiyonlarını önler. Sünnet olmamış çocuklarda idrar yolları iltihapları yaklaşık 10 kez daha fazladır. Sünnetsiz erkeklerle evli hanımlarda rahim boynu kanserlerinin daha sık geliştiği bilinmektedir. Bunlar sünnetin yararları ile ilgili bilimsel verilerdir. İşte tüm bu faydalardan dolayı bugün dünyada birçok ülkede sünnet yaptırmayı tercih edenlerin sayısı artıyor. Öyle ki Amerika’da doğan bebeklerin yüzde 70’i hastaneden çıkarken ya da ilk bir ay içinde sünnet edilmektedir. Yeni doğan döneminde sünnet yapılmaması durumunda önerdiğimiz yaş 0-4 yaşarasıdır. Psikologlar, üç ile altı yaşları arasında, erkek çocuğunun psikolojik gelişim süreci içerisinde babayla yarış içerisinde olduğu dönem olmasından dolayı sünnet gerekmemektedir.

Sağlıklı bir sünneti uzman doktorun yapması gerekmektedir. Böylece birçok sünnet hatasının önüne geçmiş olunur.

HATALAR

Sünneti ehli olmayanlar yapınca sünnet hatalarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Acele ile yapılan hijyene dikkat edilmeyen sünnetlerde hatalar çoktur. Hatalı sünnetler ileride dert olarak geri döner. Uygun olmayan sterilizasyon şartlarında hepatit (sarılık) ve birçok mikrobik hastalık bulaşabilir. Bu hastalıklar ölümle dahi sonuçlanabilecek ciddi hastalıklardır. Çok iyi steril edilmemiş cerrahi aletlerle yapılacak sünnette çocuğun hepatit B, hepatit C ile hastalık kapma olasılığı % 10 dur. Bu nedenle cerrahi aletlerin çok iyi steril edildiği, güvenilir bir kişiye sünnet yaptırılması gerekir. Kistler, düzgün dikiş atılmamasına bağlı oluşurlar. Enfekte olabilirler ve cerrahi olarak düzeltilmelidirler..

DİKKAT EDİLECEK DURUMLAR

Sünnet vücudun en ağrılı bölgesinde uygulanan cerrahi bir işlem olması sebebi ile ağrı mücadelesi en önemli husustur. Reçete edilen ağrı kesiciler belirtilen saatlerde verilmeli, ilaca rağmen ciddi ağrısı var ise hekiminiz ile irtibata geçmelisiniz. Hastanede sarılan sargılar ilk idrar ile atılmalıdır. Atılamaz ise yapışabileceğinden çıkarmak zor olabilir. Çevresindeki yapıştırıcılara alkollü pamuk dokundurulması gevşemesini sağlayacaktır. Kanama: İlk 24 saatte sızıntı tarzında kanama doğaldır. Ancak damlama tarzında ve silindiğinde hemen yenisi ile dolan kanama müdahaleyi gerektirebilir. Ikınma ile kanama dozu artabilir. Bu durumda 30 dakika kadar beklenmelidir. Kanama buna rağmen durmaz ise hastaneye başvurmalıdır. Aksi söylenmemiş ise 3. gün banyo yapılabilir. Her türlü yaranın iyileşmesinin tamamlanması 4 haftayı bulur. Ancak istenen güzellikte yara iyileşmesi 7. gün civarında gerçekleşir.

OP. DR. COŞKUN GÖRMÜŞ

Genel Cerrahi

1977 İstanbul’da doğdu, 2001 yılında Uludağ Üni. Tıp Fak. mezun oldu. 2002-2007 yılları arsında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ihtisas yaptı. 2009-2010 yılları arasında Van Özalp Devlet Hast., 2010-2012 yılları arasında Bilecik Bozüyük Devlet Hast. çalıştı. 2012 Mart Ayından itibaren Avrasya Hastanesi’de görev yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

Muayene Saatleri: 08:00 - 18:00
Dahili Tel: 1017