Uyku Apne Sendromu nedir?

TARİH : 27 Ekim 2016

Gürültülü horlama kişi ve çevresini rahatsız edici bir durumdur. Horlama hava yolunun tam olarak açık olmadıgını gösterir. Horlama sesi daralmış hava yolundan geçen havanın oluşturduğu bir ses olup kişinin yaşadığı solunum problemini gösterebilir.

Horlama uyku apne sendromu gibi bir hastalığının belirtisi olabilir. Apne solunum durması demek olup bu hastalığı uykuda solunum durması hastalığı olarak da ifade edebiliriz.

Uyku sırasında üst solunum yollarını açık tutan kaslarda gevşeme olacağından hava yollarında hafif bir daralma olur. Uyku apne sendromlu hastalarda bu daralma fazla olup zor nefes almaya yol açar. Bunun sonucunda beyinden gelen uyarıla solunum çabasını arttırır ve hasta uyanır. Nefes almayı takiben tekrar uykuya dalınır. Hava yolunun tekrar daralması ile birlikte aynı durum tekrarlanır. Bu olaylar gece boyunca çok sayıda tekrarlanır, uyanmalar hafif olduğundan hasta hatırlamayabilir.

Gece boyu olan bu solunum durmaları kişinin yeterince oksijen alamamasına neden olur. Gece iyi uyuyamamaktan kaynaklanan gündüz uyku hali kişinin iş ve sosyal yaşantısını etkileyebilir. İş ve trafik kazalarına yol açabilir. Uyku apne sendromu aynı zamanda; Hipertansiyon, Kalp yetmezliği, Kalp krizi,inme, Diabet gibi hastalıklarla da ilişkilidir.

Hangi belirtilerde UYKU APNE SENDROMU düşünülmelidir?

• Gürültülü horlama
  • Sabahları zor uyanma (yeterli süre uyumaya rağmen)
  • Gündüz yorgun ve uykulu olmak
  • Uygunsuz yer ve zamanlarda uykuya dalmak
  • Dikkatini toplayamamak, unutkanlık
  • Cinsel istekte azalma, impotans
  • Gece sık idrara kalkmak
  • Sabah baş ağrısı ile uyanma

Uyku Önemli midir? Uyku Sorunları Nelerdir?

Uyku; bedenin ve zihnin dinlendiği, kendini yenilediği bir dönem olup sağlıklı bir gün geçirmek için gereklidir. Horlama, uykuda solunum durması, uykuda istemsiz bacak hareketleri, uykusuzluk, gündüz aşırı uyku hali sık rastlanan uyku sorunlarıdır.

Uyku Apne Sendromu Tedavi edilmezse Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Uyku Apne Sendromu’nun tedavi edilmemesinin insan sağlığını tehdit eden önemli sonuçları vardır. Gündüz aşırı uyku hali olan kişi dikkatini toplamakta güçlük çeker, iş ve trafik kazalarına yol açabilir.

Bu kişilerde;

• Yüksek tansiyon
  • Kalp krizi
  • İnme,
  • Depresyon,
  • Cinsel isteksizlik,
  • Obezite, gibi önemli hastalIklar görülebilir.

Uyku Hastalıklarının Tanısı için Ne Yapılmalı ? POLİSOMNOGRAFi (Uyku Testi) Nedir?

Yukardaki şikayetlere benzer uyku ile ilgili problemleriniz varsa hastanemizin Göğüs Hastalıkları Kliniği bünyesinde faaliyet gösteren UYKU HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE müracaat edebilirsiniz. Gerekli muayene ve tetkiklerden sonra bu konu ile ilgili uzmanımız gerek görürse sizi izlemek ve uyku hastalığınıza tanı koyabilmek için bir yada iki gece UYKU LABORATUVARI’nda yatırarak test yapacaktır. Bu test süresince vücudumuzun çeşitli organlarının uykuda devam eden faaliyetleri (beyin dalgaları, kas ve bacak hareketleri, horlama, solunum, kalp ritmi, göz hareketleri) elektrot denilen cilde yapılan metaller ile kaydedilir. Göğüs duvarı ve karna sarılan kemerlerle solunum şekli, parmağa takılan bir sensörle kandaki oksijen seviyesi ölçülür. Elde edilen kayıtlar kliniğimiz uzmanları tarafından değerlendirilip polisomnografi raporu hazırlanır. Hastanın raporu şikayetleri ile birlikte değerlendirilip Göğüs hastalıkları, Kulak Burun Boğaz, Nöroloji, Psikiyatri kliniklerinden ilgili branş hekimlerinin yer aldığı bir heyette tartışılır ve hastaya uygun bir tedavi programı düzenlenir.

PROF. DR. LEVENT KART

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı

Salı: 09:00 - 16:00 ve Cumartesi 09:00 - 15:00 saatleri arasında randevu alabilirsiniz.