Yumuşak Doku Romatizması

YUMUŞAK DOKU ROMATİZMASI

TARİH : 21 Mayıs 2016

Bizi en çok rahatsız eden, yaşam kalitemizi bozan, ruhsal durumumuzu ve aile yaşantımızı olumsuz etkileyen şikayetlerin başında yaygın boyun, sırt ve bel ağrıları gelir. Bunlara neden olan hastalıklardan bir tanesi de kısaca (FMS) dediğimiz fibromiyalji sendromudur. FMS en çok %80-90 kadınlarda ve 40-60 yaşlarında görülür. Boyun, sırt, bel ve omuzlarda yaygın ağrı ve hemen noktalarla karakterizedir. Biri yumuşak doku romatizmasıdır. Sebebi belli olmamakla beraber hastalığa neden olan bir çok mekanizma vardır. Travmalar, ruhsal faktörler, stres, ailevi sorunlar ve enfeksiyonlar sonucu şikayetler başlayabilir.

• Bütün hastalarda yaygın kas ağrıları var. Ağrıyı: acı, sızı, zonklama, oyulma, yanma şeklinde tanımlarlar. Soğuk, stres, rutubet, uykusuzluk ve yorgunluk ağrıyı artırır. Sabahları, özellikle uyku bozukluğu olan hastalarda ağrı artar ve sabah ağrıları ve sabah tutukluğu olur. Akşamları da ağrılar artabilir.
  • Uyku bozukluğu hastaların %80 e varan sabahları yataktan dinlenmemiş kalkmaya, uykuya dalmakta zorluk çekme gibi şikayetler olur.
  • Yorgunluk gün boyunca var.
  • Kol ve bacakların alt bölgelerinde yumuşak doku şişliği, sebebi bilinmeyen ödem olarak yorumlanır.
  • Uykusuzluk, gerilim tipi baş ağrısı, irritablı kolon (kalın barsak) sendromu, dismenore (ağrılı adet görme), çene ekleminde fonksiyon bozukluğu ve dermatografizm görülür.

Tedavisi

Ağrıya yönelik ilaçlar ve fizik tedavi yaptırılmalı (sıcak tedavi, egzersiz, tens), uykusuzluk giderilmeli, egzersiz yapılmalı. Hasta eğitilip stres ve kötü etkilerden uzaklaştırılmalıdır. Sağlıklı yaşam için stres ile baş etmeyi bilmeliyiz. Hayata, gülerek değilse bile gülümseyerek dahil olmalıyız.

UZM. DR. ŞENAY SILDIR

Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Uzmanı

1947 Kıbrıs doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kıbrıs'ta tamamladı. 1965 yılında İstanbul Çapa Tıp Fakültesine girdi. 1972'de mezun oldu. 1973-1975 arası SSK Okmeydanı Hastanesi'nde 2 yıl çalıştı. 1975'te SSK Okmeydanı Hastanesinde FTR ihtisasına başladı. 1978 Şubatta uzman oldu. 1979 başında İstinye Devlet Hastanesinde FTR uzmanı olarak görev yaptı. Servisi ve tedavi ünitesini kurdu. 28 yıl görev yaptıktan sonra 18.10.2007'de emekli oldu. 25.10.2007 tarihinden itibaren Hastanemizde görev yapmaya başladı. Evli ve 3 kız annesi.