Teşhis, tedavi ve ameliyatları uzman hekim kadrosu tarafından uygulanmaktadır.
Boyun bölgesinde 7 adet omur bulunur. Omurlar arasında ikinci ve üçüncü omurlar arasından başlayan disk adı verilen kıkırdak doku bulunur. Boyun başımızı her yöne çevirmemizi sağlayacak hareket yeteneğine ve başın ağırlığını taşıyan bir yapıya sahiptir. Bu hareketleri omurlar arasında bulunan diskler ve eklemler aracılığı ile sağlar. Boyun omurları içerisinden omurilik geçer. Omurlar arasında bulunan deliklerden ise kol kaslarının hareketini sağlayan ve kolların duyusunu sağlayan sinirler çıkar. Boyun omurları çok hareketli bir yapıya sahip olduğu için boyun ağrısı sık karşılaşılan bir yakınmadır. Erişkin yaş grubunda insanların yarısı yaşamlarında en az bir kez boyun ağrısı atağı geçirirler.
Başlıca iki çeşit boyun ağrısı vardır.
En sık görülen boyun ağrısı tipidir. Çoğunlukla boyunu etkileyen küçük travmalar veya boyun kaslarını ve bağ dokusunu etkileyen küçük zedelenmeler nedeni ile olur. Duruş bozukluğu bu tip ağrının en önemli nedenidir. Özellikle gün boyu masa başında öne eğik pozisyonda çalışan kişilerde sık rastlanan bir yakınmadır. Mekanik boyun ağrısı başa, omuzlara ve kollara yayılabilir. Sıklıkla ağrının gerçek nedeni ve yeri bulunamaz.
Bu gruptaki boyun ağrıları oransal olarak mekanik boyun ağrısına göre daha az görülür. En sık görülen nedenleri şunlardır:
Bu durumlarda değerlendirilmek için doktora başvurmakta gereklidir.
Omurga, vertebra ( Omur kemiği ) adı verilen bir dizi kemikten oluşmuştur. Boyun bölgemizde 7 adet vertebra bulunur. Disk vertebra kemikleri arasında bulunan, yastık görevi gören yapıdır. Diskler, anulusfibrosus denen sağlam dış tabakadan ve nükleuspulposus denen jölemsi iç tabakadan oluşur.
Kişi yaşlandıkça diskteki jölemsi iç yapının içeriği değişir ve yastık görevini daha az yerine getirir. Diskin dış yapısı, anülusta yırtılma başlar ve nükleus diskten dışarı taşar ( Disk Hernisi fıtık ). Bu dışarı taşan fıtık parçası orada bulunan sinirlere baskı yapar ve hasta boyunundan kollara doğru yayılan ağrı hisseder.
Günümüzde bel fıtığı tanısında en sık MR ( Manyetik Rezonans Görüntüleme ) kullanılır. Röntgen, EMG, Myelografi, Fonksiyonel grafilerde yardımcı tanı yöntemleri olarak kullanılmaktadır. Ancak kesin teşhis doktorunuz tarafından görüntülemeleriniz incelenip muayeneniz yapıldıktan sonra konulabilir.
Doktorunuz tarafından muayene edildikten sonra karar verilmelidir. Tedavide günümüzde öncelikle ameliyatsız çözümler denenmelidir. Boyun fıtıklarının büyük bir kısmı ameliyatsız tedavi yöntemleriyle düzelmektedir.
Boyun fıtığının cerrahi tedavisinde Mikrocerrahi altın standarttır. Hastanın fıtığının yerine göre 2 şekilde uygulanabilir.
AnteriorCerrahi: Boyun ön tarafından yaklaşık 2 cm’lik bir kesi ile yapılır ve ameliyat mikroskopu kullanılarak yapılır. Bu yöntemle diskin tamamı çıkarıldığından fıtık tekrarlaması söz konusu değildir.
Posterior Cerrahi: Boyunun arka tarfından yapılır. Fıtığın omurga kanalında omuriliğin yan tarafında olduğu durumlarda tercih edilir. Ameliyat mikroskopu kullanılarak yapılır. Diskin tamamı çıkarılmadığından düşükte olsa bir miktar fıtığın tekrarlama şansı vardır.
Hasta ameliyattan yaklaşık 2 saat sonra ayağa kalkabilmektedir. Aynı gün içinde hastalarımızı taburcu etme imkanımız var. Ancak ek problemi olan ( Kalp, kronik hastalık vs.) hastalarımızı 1 gece yatırıyoruz.
Omurga, vertebra ( Omur kemiği ) adı verilen bir dizi kemikten oluşmuştur. Bel bölgemizde 5 adet vertebra bulunur. Disk vertebra kemikleri arasında bulunan, yastık görevi gören yapıdır. Diskler, anulusfibrosus denen sağlam dış tabakadan ve nükleuspulposus denen jölemsi iç tabakadan oluşur.
Kişi yaşlandıkça diskteki jölemsi iç yapının içeriği değişir ve yastık görevini daha az yerine getirir. Diskin dış yapısı, anülusta yırtılma başlar ve nükleus diskten dışarı taşar ( Disk Hernisi fıtık ). Bu dışarı taşan fıtık parçası orada bulunan sinirlere baskı yapar ve hasta bacağında ağrı hisseder. Halk arasında bu durum siyatik ağrısı olarak ta bilinmektedir.
Günümüzde bel fıtığı tanısında en sık MR ( Manyetik Rezonans Görüntüleme ) kullanılır. Röntgen, EMG, Myelografi, Fonksiyonel grafilerde yardımcı tanı yöntemleri olarak kullanılmaktadır. Ancak kesin teşhis doktorunuz tarafından görüntülemeleriniz incelenip muayeneniz yapıldıktan sonra konulabilir.
Doktorunuz tarafından muayene edildikten sonra karar verilmelidir. Tedavide günümüzde öncelikle ameliyatsız çözümler denenmelidir. Bel fıtıklarının büyük bir kısmı ameliyatsız tedavi yöntemleriyle düzelmektedir.
Hastanın omurga yapısına ve fıtığın durumuna göre 2 şekilde uygulanabilir.
Karpal tünel sendromu; median sinirin el bileğinde dar bir kanaldan geçerken sıkışması sonucu ortaya çıkan bulgulara denir. Sıkışmanın nedeni genellikle kalınlaşmış transver karpal ligamenttir. Genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda görülür. El bileğinde tekrarlayan hareketler, gebelik, el bileği kırıkları ve bazı sistemik hastalıklarda görülme sıklığı artar.
Günümüzde karpal tünel tanısında, sinirnirlerin iletim hızlarını ölçen EMG (Elektromyelografi) kullanılır. Ancak kesin teşhis doktorunuz tarafından EMG sonuçlarınız incelenip muayeneniz yapıldıktan sonra konulabilir.
Doktorunuz tarafından muayene edildikten sonra karar verilmelidir. Tedavide öncelikle ameliyatsız çözümler denenmelidir. Karpal Tünel Sendromu’nun büyük bir kısmı ameliyatsız tedavi yöntemleriyle düzelmektedir.
Hastanın avuçiçi uyuşturularak yaklaşık 2,5 cm’lik bir kesi yapılır. Median sinirin sıkışıklığına yol açan transvers ligament kesilir. İşlem yaklaşık 15 dakika sürer.