Söz konusu sigara olduğunda sağlığımız üzerindeki yıkıcı etkileri uzun bir liste oluşturuyor. İnsanın dünyaya açılan pencereleri olan gözler de bu yıkıcı etkilerden nasibini alıyor. Sarı nokta hastalığından bebeklerde şaşılığa kadar birçok hasar bırakan sigaranın gözlere etkisini Avrasya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı anlatıyor.
Sigara gözlere zarar verir mi?
Sigara içmenin genel sağlık için ne kadar zararlı olduğu bilinen bir gerçek. Dünyada ölümle sonuçlanan hastalıkların meydana gelmesinde sigaranın payı olduka büyük. Kanser, kalp, damar gibi sağlık sorunlarının birinci faili olan sigara insanın dünyaya açılan penceresi gözler için de büyük tehlike yaratıyor. Özellikle de sol göz merceği ve retina hücrelerini etkileyen sigara, ilerleyen yıllarda görme kayıplarına kadar yol açıyor. Ayrıca katarak ve sarı nokta hastalığına yakalanma riskini de büyük ölçüde arttırıyor. Eğer 50 yaş ve üzerinde hala sigara içen biriyseniz sigaraya bağlı körlük yaşama ihtimaliniz yükseliyor.
Sigara gözleri nasıl etkiliyor?
Sigara içmek veya sigara dumanına maruz kalmak, vücuda toksinlerin alınması demektir. Bu toksinler kan akışının doğal dengesini bozarak kılcal damarlarda tıkanmalara yol açıyor. Kılcal damarlarda yaşanan bu tıkanma, göz sağlığı için gerekli maddelerin kılcal damarlar yoluyla göze ulaşmasına engel oluyor. Bunun yerine zararlı maddeler göze ulaşarak göz sağlığında kalıcı hasarlar bırakıyor.
Sigara, sarı nokta hastalığına davetiye çıkarıyor
Yaşa bağlı ortaya çıkan göz hastalıklarının başındasarı nokta hastalığı geliyor. Sarı nokta, gözün arka kısmında retinanın merkezinde bulunan ve renkli görmeyi sağlayan yapıdır. Zarar gördüğünde ise görme kayıplarına yol açar. Hastalığın en büyük belirtisi ise görmede bulanıklıktır. Bunun yanı sıra;
- Görme kalitesinde bozulma,
- Okuma zorluğu,
- Cisimleri seçememe,
- Yüzleri tanımakta zorlanma,
- Işığa hassasiyet,
- Işık çakmaları,
- Gece görüşünde azalma,
- Bakarken görülen kahverengi leke de sarı nokta hastalığının yol açtığı semptomlardandır.
Uzun süre sigara içmek ve hatta pasif içici olarak dumanına maruz kalmak sarı nokta hastalığına davetiye çıkarıyor. Uzun vadede kullanıldığında kılcal damarları tıkayarak gözlere yararlı maddelerin ulaşmasını engelliyor. Sigara göze giden kan akımında azalmaya, retinada oksidatif hasara neden olarak makuladejeneresansına yol açıyor. Hal böyle olunca görme kaybına en çok neden olan sarı nokta hastalığının görülme sıklığı da giderek artıyor. Üstelik sigara sarı nokta hastalığının tedavisinde kullanılan lazerin de etkinliğini azaltıyor.
Katarakt riskini arttırıyor
Sigara içmenin gözlere verdiği zararlar saymakla bitmiyor. Bir diğer göz hastalığı olan katarakt da sigaraya maruz kalmakla ortaya çıkıyor. Üstelik katarakta yakalanmak için pasif içici olmak bile yetiyor. Çünkü Sigara antioksidan faktörlerin seviyesini azaltarak katarakta yol açıyor. Yapılan klinik araştırmalar gösteriyor ki, sigara lensin saydamlığını sağlayan süperoksit, dismutaz ve glutatyonperoksidaz gibi antioksidanları etkiliyor. Kii ne kadar çok sigara dumanına maruz kalırsa katarakta yakalanma riski de o kadar artıyor.
Bebeklerde şaşılık ve körlüğe yol açabilir
Sigara içmek, gözlerde kuruluğa, göz kaslarının bozulmasına, göz tansiyonun yükselmesine ve göz küresinin öne çıkmasına neden olabilir. Tüm bunların yanı sıra hamilelik sırasında içilen sigara, sadece kişiye değil bebeğe de zarar veriyor. Gebelikte sigara içen annelerin bebeklerinde şaşılık görülme riski artıyor. Hatta erken doğuma neden olan sigara, bebeklerde körlüğe dahi sebep olabiliyor.
Göz sağlığını korumak içinse sigarayı bırakmak ve pasif olarak da olsa dumanına maruz kalmamak gerekiyor. En önemlisi de gözlerde normalin dışında bir şeyler olduğu hissedilirse mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekiyor.