Hamilelik aynı zamanda birçok sağlık problemlerine de gebe kalmak demektir. Çünkü anne adayı hem fizyolojik hem de psikolojik olarak büyük bir değişimin içine girer. Bu durum daha önce yaşamadığı birçok sağlık problemiyle tanışmasına neden olur. İdrar yolu enfeksiyonlarının bu hastalıkların başında geldiğini ifade eden Avrasya Hastanesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunuyor.
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu riski artıyor
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonları, 6. haftadan itibaren 24. haftaya kadar oldukça sık görülür. Bunun temel sebebi ise idrar yollarındaki değişikliktir. Şöyle ki, uterus büyüdükçe yaptığı baskıdan dolayı mesanenin tam boşalmasına engel olacağı için enfeksiyon artar. Bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle de idrar yolu enfeksiyonları sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Bu enfeksiyonlar basit mesane enfeksiyonu (sistit ) olabileceği gibi, ciddi böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) gelişimi de söz konusu olabilir.
Hamilelikte enfeksiyona neden olan faktörler
- Hormonlardaki değişiklikler,
- Bağırsaktan gelen bakteriler,
- Yetersiz ve yanlış taharetlenme,
- Cinsel ilişki,
- Vajinadaki floranın değişmesi,
- Progesteron hormonunun kaslarını gevşetmesi ve bakterilerin geçişine izin vermesi,
- İmmun sistemini baskılayan hastalıklar,
- Anne adayında şeker hastalığı,
- Yapısal böbrek rahatsızlıkları,
- Böbrek taşları,
- Önceden geçirilmiş üriner sistem ameliyatları.
Enfeksiyon sinsice ilerleyebilir
Gebelik döneminde enfeksiyonlara bağlı olarak mesaneye ulaşan bakteriler herhangi bir belirtiye yol açmadan idrar torbası içinde canlı olarak kalabilir ve idrarla da şikayete yol açmayabilir. Bu durum geç fark edilirse böbrek iltihabına kadar neden olabilir. Hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonları erken doğuma ve su kesesinin erken açılması gibi bebeğin yaşamını riske sokabilecek önemde sorunlara neden olabilir. Özellikle piyelonefrit durumunda erken doğum riski söz konusudur.
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
- İdrarda kan ve mukus,
- İdrar yaparken yanma ve acı,
- İdrarını tutamama hissi,
- İdrarda kötü koku,
- Cinsel ilişki sırasında ağrı,
- Kasık ve böbrek ağrısı,
- Genital bölgede kaşıntı,
- İdrar kaçrıma,
- Titreme,
- Yüksek ateş.
Tevdi edilmezse hem bebeği hem anneyi etkiler
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonuna yol açar. Bunun sonucunda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı görülür. İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilirse bebeğe herhangi bir zarar vermez. Piyelonefrit hastanede yatarak tedavi edilmesi gereken bir sağlık bir problemidir. Çünkü hem anne sağlığını etkileyen sistemik riskleri söz konusudur hem de erken doğum riskini artırarak bebeğin sağlığını riske atar.
İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak mümkün mü?
Hamilelik süresince idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik ile tedavi edilir. Antibiyotik seçimi gebelik haftası ve idrar yolu enfeksiyonunun derecesine göre değişir. İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak içinse;
- Günlük 3-3,5 litre sıvı tüketilmeli,
- Her gün iç çamaşırı değiştirilmeli,
- Cinsel ilişki öncesi ve sonrası idrara çıkılmalı,
- Dar ve nefes almayan kıyafetler tercih edilmemeli,
- Bol miktarda probiyotik içeren yoğurt kefir gibi gıdalar tüketilmeli.