Çocuklarda Görülen Rota Virüsü Bağırsak İltihabına Yol Açıyor
Söz konusu çocuklar olduğunda ne kadar dikkat edilirse edilsin, bazı hastalıklardan korumak mümkün olmuyor. Bu sağlık problemlerinin başında gelen rota virüsü, ciddi belirtiler gösteriyor ve tedavi edilmediğinde önemli sorunlara yol açıyor.
Rota virüsü; çocuklarda görülen, bağırsak enfeksiyonuna ve ishale neden olan yüksek bulaşıcılıkta bir virüstür. Tedavi edilmediğinde ölüme yol açabilen bu virüs şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini göstermektedir. Rota virüsü oral-fekal (ağız-dışkı) yolu ile bulaşır. Kış aylarında artış gösteren bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı anlatıyor.
Rota virüsü nedir?
Yaygın olarak 2 yaş altındaki çocuklarda görülen akut ishalin önde gelen nedenlerindendir rota virüsü. Hastalık 1 ile 3 günlük inkübasyon periyodundan sonra sulu bir ishalle kendini ortaya çıkarır.
Ateş ve kusma rota virüsü belirtileri!
İnkübasyon periyodundan sonra kusma ve ateş ile başlayan virüs bol sulu ishal ile gelişme gösterir. Karın kramplarına da sebep olduğu için bebeklerde huzursuz bir durum yaratır. Kusma ve ishal beraberinde vücutta hızla sıvı kaybı yaşatır. Sıvı eksikliği yaşayan bebeklerde fiziksel değişimler meydana gelir. Bunlar; gözlerde çökme, gözyaşında azalma, az idrara çıkma, bitkinlik gibi belirtilerdir. Hastalığın süresi 3 ile 9 gün arasında devam eder.
Rota virüsü ağız ve dışkı yolu ile bulaşıyor
Oldukça bulaşıcı olan rota virüsü kişiden kişiye temas, eşyalar ve yiyecekler ile bulaşır. Virüs, enfekte olan kişinin dışkısında ilk belirtilerin ortaya çıkmasından kısa bir süre önce ve semptomlar azaldıktan sonrasında da 10 güne yakın bulunur. Rota virüsü farklı alt türlere sahiptir. Bu nedenle aşı olma durumunda bile enfekte olunabilir.
Antibiyotikler tedavi süreci için çözüm değil
Tedavideki başlıca amaç; kusma ve ishale bağlı ortaya çıkabilecek sorunları önlemeye çalışmaktır. Kendine has bir tedavi yöntemi olmayan bu virüsün belli bir ilacı yoktur. Antibiyotik vermek ve ishal kesiciler tedavi sürecini olumlu etkilemez.
Genel hijyen önlemleri ile bulaşma riskini azaltın
Tüm viral hastalıklarda olduğu gibi düzenli olarak elleri yıkamak gibi olması gereken hijyen alışkanlıkları virüse karşı alınabilecek en etkili ve önemli yöntemdir. Bunun yanı sıra rota virüsü aşısı ile de önlem alınmalıdır. Bebeklik döneminin 2.ayından itibaren yapılan aşı, ağızdan uygulanır. Rota virüs aşısının 6.aydan önce yapılması gereklidir. Enfekte olan çocuklar ile temas etmemeli, hasta çocuklar kreşe gönderilmemeli ve eller sık sık yıkanmalıdır.
Tedavi ve önlem için verilebilecek tavsiyeler;
- Anne sütü iyileşme süresinde oldukça etkilidir ve kesilmemesi gerekmektedir.
- Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden bir süre uzak durulması gerekmektedir.
- Probiyotik kullanımı hastalık sürecinde yaşanan fiziksel şiddeti azaltır.
- Bu dönemde çocuğun yeterli sıvı alması oldukça önemlidir.