DİL BAĞI (ANKİLOGLOSSİ)
DİL BAĞI (ANKİLOGLOSSİ)
Bebek anne karnında iken 4.haftada dilin uç kısmı gelişir. Bu kısım iki parça halinde oluşur ve bunlar sonra ortada birleşir. Bu aşamada dil ağız tabanına yapışıktır. İlerleyen haftalarda ağız tabanından serbestleşerek hareketli hale gelir. İşte bu dönemde meydana gelen bozukluk sonucu dili ağız tabanına bağlayan frenulum denilen yapı kalın bir hal alarak dilin serbestleşmesini engeller. Bu duruma ankiloglossi, dil bağı, hipertrofik frenulum ve kısa frenulum gibi isimler verilir.
DİL BAĞI OLMASI NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇAR? GEÇ KONUŞMA PROBLEMİ YAPAR MI?
Dil bağı olan çocukta dilin fonksiyonları etkilenecektir. Konuşma ve telaffuz bozuklukları, ağız içini temizleme işlevinin bozulmasından dolayı kötü ağız hijyeni ve diş problemleri, emme, yeme problemleri ve dil şeklinde bozukluk görülebilir. Dil bağı geç konuşma problemi yapmaz.
TANI NASIL KONUR?
Dil basacağı yardımıyla dil bağı görülebilir. Dil V harfine benzer. Çocuk dilini rahat dışarı çıkaramaz ve üst damağa değdirmekte zorlanır. Konuşma çağındaki çocuklar “l, r, s, t, z” gibi dilin ön bölgesinin aktif kullanıldığı sesleri çıkarmada zorluk yaşar.
DİL BAĞI AMELİYATI NASIL YAPILIR? ANESTEZİ GEREKİR Mİ?
Dil bağı için küçük bir müdahale gereklidir. Özellikle ilk günler ve özellikle ilk 6 ay yani dişler çıkmadan lokal anestezi altında makas yardımıyla dil bağı kesilebilir. Bu dönemde dil bağı incedir ve bu işlem genellikle ağrısız ve kanamasızdır. İşlem sonrası hasta hemen annesini emebilir. Dişler çıktıktan sonra ve kalın dil bağının olması durumunda genel anestezi ihtiyacı doğabilmektedir. Genel anestezi altında da işlem aynı şekilde yapılır. Büyük veya geniş dil bağında ise dil bağı kesildikten sonra dikiş gerekebilir. Bu durumların hepsinde işlem sonrası hasta beslenmesine devam edebilir.
DİL BAĞI KESİLMESİ İŞLEMİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Emme ve konuşmayı öğrenme dönemlerinde problem yaşanmaması açısından en kısa zamanda dil bağını kesmek gerekir. Emme problemi varsa hayatın ilk günlerinde lokal anestezi ile dil bağını kesmek en doğru yaklaşımdır. Emme problemi olmayan bebeklerde ise dişler çıkmadan kesilmesi diğer bir yaklaşımdır. Bu iki duruma alternatif ise bebeğin konuşmaya başlamadan yani 8-9 aylardan önce bu işlemin yapılmasıdır. Dişler çıktıktan sonra yapılan dil bağı ameliyatlarında genel anestezi gerekmektedir.