Genital siğiller, kanser belirtisi olabilir!
Birçok kişinin başına gelen, çoğu zaman önemsenmeyen ya da doktora gitmeye bile çekinilen bir sağlık problemi; genital siğiller. Söz konusu cinsel yolla bulaşan hastalıklar olduğunda toplum olarak tedavi olma konusunda bir hayli sınıfta kalıyoruz. Ancak bazen tedavi edilmeyen küçük bir siğil büyüyerek kansere çevirebiliyor ve basit bir durum vahim bir tabloya dönüşebiliyor. Genital hastalıklar dahil cinsel yolla bulaşan sağlık problemlerinin tedavisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Avrasya Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Arman Çifçi, genital siğillerle ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
Genital siğil nedir?
Cinsel yolla en sık bulaşan enfeksiyonların başında gelen genital siğiller, virüsler sebebiyle hem kadınlar hem de erkekler de görülür. Human Papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu siğiller, bulaşıcı olduğundan mutlaka tedavi edilmelidir.
Nerelerde görülür?
HPV erkeklerde genital bölgede penis üzeri ve kasık bölgesinde oluşurken, kadınlarda vulva ismi verilen dış genital organlarda, vagen iç duvarlarında ve cervix denilen rahim ağzında görülebilir. Rahim ağzında görülmesi oldukça tehlikelidir. Çünkü bu durum zamanla rahim ağzı kanserine dönüşebilir.
Siğillerin tekrarlama riski var
Genital siğiller aktif cinsel hayatı olsan herkeste görülebilir.Genital siğile neden olan HPV virüsünün tam 100’den fazla tipi vardır ve vücuttan tam olarak uzaklaştırılmaları imkansızdır. Her ne kadar kriyoterapi, koterizasyonve eksizyon ile ortadan kaldırılsa da, vücuttan uzaklaştırılmadığı için tekrarlama riski vardır.
Siğiller en çok kimlerde görülür?
Siğiller en sık çok seksüel partnerli durumlarda ve aktif cinsel hayatı olan kişilerde görüldüğü biliniyor. Sebebi ise çok kolay bulaşan hastalık olması nedeniyle ne kadar çok kişiyle ilişkiye girilirse o kadar çok yakalanma riskinin artmasıdır. Nadir de olsa tek eşli kişilerde görülür.
Siğiller her zaman tek bir temasta bulaşmaz. Bu durum daha çok kişinin bağışıklık sistemiyle ilgilidir. Aslında birçok kişide HPV virüsü, vücudun kendi savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilir.
Siğillerde tanı süreci
Daha çok yaptığı siğil lezyonun görülmesi ile tespit edilir. Sonrasında ise çıplak gözle ve büyüteç yardımı ile lezyonların değerlendirmesi ve siğillerin patolojik değerlendirmeye gönderilmesi ile tanı konulur. HPV karnabahara benzer görünümde lezyonlar yapar, şüphede kalındığında kesilip lezyon çıkartılır ve patolojik değerlendirmeye gönderilir.
Kadınlarda cinsel olarak aktif ise 6 ayda bir genel muayene ve smear testi yapılması ile HPV varlığı ortaya konulabilir. Erkeklerde penis ağzına yakın siğil olması veya idrar tahlilinde kan hücrelerinin görülmesi idrar yolunun kamera ile değerlendirilmesini gerektirir.
Genital siğillerde tedavi
Her ne kadar kesin bir tedavisi olmasa da çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Genitalsiğil varlığında bunlar yakılarak ya da dondurularak tedavi edilirler. Çok büyük boyuttaki siğillerin ise cerrahi olarak çıkartılması gerekebilir. Az sayıdaki küçük siğiller ise bölgesel olarak uygulanan kremler yardımı ile yok edilebilir.