Beştelsiz Mah. 101. Sokak. No:107 Akşemsettin Tramvay Durağı Zeytinburnu
02126655050

Grip Nedir ? Influenza Belirtileri Neler, Nasıl Korunur ?

Grip Nedir ? Influenza Belirtileri Neler, Nasıl Korunur ?

Üst solunum yolları, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyebilen, influenza isimli bir virüsün neden olduğu çok bulaşıcı bir hastalıktır. Influenza virüsünün A, B VE C olmak üzere 3 tipi ve birçok alt tipi bulunmaktadır. Influenza A’nın neden olduğu grip hastalığı daha ağır seyredip, büyük salgınlara yol açabilirken; Influenza B, daha çok küçük çocuklarda görülen hafif seyirli gribe neden olur. Influenza C ise daha çok hayvanlarda hastalığa neden olur.

Grip; halsizlik, yaygın kas-eklem ağrıları, yüksek ateş, üşüme titreme, terleme, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük yakınmalarına neden olur. Yaşlılarda, kronik hastalığı ya da bağışıklık sistemini baskılayacak herhangi bir hastalığı olanlarda ve 2 yaşından küçük çocuklarda ağır seyredebilir.

Solunum yolu, tokalaşma, öpüşme ve kapı kolları, masa, koltuk, sandalye, oyuncak gibi, virüs ile enfekte yüzeylere temas sonucu bulaşır. Bulaştırıcılık, belirtilerin başlamasından 1 gün önce başlar ve 7 gün sonrasına kadar devam eder. Gribin yoğun olarak görüldüğü kış aylarında, özellikle salgın dönemlerinde mümkün olmadıkça kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süreli bulunulmaması, açık havada yürüyüş yapmak, ellerin sık sık sabunlu su ile yıkanması, ellerin ağız ve burna götürülmemesi, hijyen kurallarına uyulması, Eylül-Kasım aylarında grip aşısı yaptırmak koruyuculuğa yardımcı olur. 

Kimler grip aşısı yaptırmalı;

  1. 65 yaşn üzerindeki kişiler,
  2. Yaşlı bakım evinde kalanlar,
  3. Astımlı çocuklar, kronik kalp ve akciğer hastalığı olanlar,
  4. Diyabet, böbrek hastalığı ya da bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişiler,
  5. Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar
  6. Influenza sezonunda gebeliği üç aydan daha büyük olan gebeler,
  7. Grip virüsünü riskli gruplara bulaştırabilecek kişiler: Sağlık çalışanları, yaşlı bakım evlerinde çalışanlar, ev ziyareti yapanlar, grip açısından riskli kişinin ev halkı,
  8. HIV ile enfekte kişiler yer almaktadır.

Bu öncelikli grupta olmayan ancak aşılanmak isteyenlere de aşı yapılabilir.

Tanı, yakınmaların sorgulanması ve fizik muayene ile konulabilir. Burun sürüntüsünden alınan örnek ile virüs tipinin belirlenmesi sağlanabilir. Üzerine eklenen bir bakteriyel enfeksiyon düşünülüyorsa laboratuvar tetkikleri, zatürreden şüphelenildiği durumlarda akciğer grafisi istenebilir.

İstirahat, bol sıvı tüketilmesi, bulaşı önlemek için hasta kişinin temastan uzak durması önerilir. Tedavide ilk 48 saat içinde antiviral ilaçlar kullanılması hem yakınmaları azaltıp hastalığın daha kolay atlatılmasına hem de hastalık süresinin kısaltılmasına yardımcı olabilir.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: