Kanserden Korunmak İçin Sabahları Keten Tohumu Tüketin…
Doğanın armağanları vücut sağlığı için harikalar yaratmaya devam ediyor. Dünyanın birçok bölgesinde yetişen ve geçmişi binlerce yıla dayanan keten tohumu bu armağanların en özelleri arasında yer alıyor. Faydaları saymakla bitmeyen keten tohumu; unutkanlıktan kansere, cilt kalitesinden cinsel hayata kadar birçok alanda olumlu katkılar sağlıyor. Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Büşra Çengel, keten tohumunun bilinmeyen faydalarına dair önemli ipuçları veriyor.
Bağışıklık dostu antioksidan kaynağı; keten tohumu
Kahverengi veya altın renginde olan keten tohumu, Asya, Amerika ve Afrika’nın en geleneksel lezzetlerinden biridir. Omega 3, yağ asidi, Ala, liganlar ve lifler bakımından oldukça zengin olan keten tohumu fonksiyonel gıda grubundadır. Ayrıca içeriğinde bol miktarda tiamin ve magnezyum barındıran keten tohumu, zengin bir C, B6 vitamini, potasyum, kalsiyum, demir ve sodyum kaynağıdır. Etkili bir antioksidan olan keten tohumu, vücudu serbest radikallere karşı koruyarak hastalanma riskini azaltır. Hem lifinden hem de tohumundan yararlanılan bu mucizevi bitkinin tohumundan %45 oranında yağ elde edilir.
Kilo vermek için iyi bir yardımcı
Diyet yapanların beslenme programından eksik etmediği keten tohumu, kilo vermek için oldukça etkili bir besindir. Özellikle de uzun süre tokluk hissi sağlaması nedeniyle kilo vermeye çalışan kişiler güvenle tercih edebilir.
Keten tohumunun mucizevi faydaları;
- Keten tohumu, içerdiği bol miktarda Omega 3 ve Omega 6 sayesinde kolesterolün kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda barındırdığı yüksek yağ miktarı sayesinde iyi ve kötü kolesterolleri sağlıklı seviyede tutar.
- Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler, kabızlığa iyi gelir ve kabızlıktan kaynaklanan rahatsızlıkları azaltır.
- Omega 3 deposu olan keten tohumu, kuru göz sendromunu azaltır.
- Yine içeriğindeki Omega 3 sayesinde unutkanlığı tedavi edici özelliği bulunuyor.
- Keten tohumundan elde edilen yağ, yıpranmış saç ve tırnakların canlanmasını sağlar.
- Kan basıncının ayarlanmasına yarımcı olur.
- Göğüs ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltır.
- Keten tohumu gereğinden fazla kullanılmamalı, aşırı kullanımı sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.
- Keten tohumu et tüketmeyen kişiler için önemlidir, çünkü B12 hayvansal gıdalarda bulunur, fakat keten tohumu bunun dışında yer alır. İdal B12 vitamini kaynağıdır ve özellikle vejeteryenler için uygun, tüketilmesi gereken besinler arasındadır.
- Öğütülüp sabahları yulafınıza, ekmeğinize, salata veya çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.