Beştelsiz Mah. 101. Sokak. No:107 Akşemsettin Tramvay Durağı Zeytinburnu
02126655050

Koronavirüs Bilgilendirme

Koronavirüs Bilgilendirme

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sıkça sorulan sorular kapsamında tüm dünya vatandaşlarına COVID-19 ile ilgili süreçleri şeffaf bir şekilde anlatmaktadır. Bu bağlamda aşağıdaki bazı açıklamaları kendi web sitelerinden de görebileceğiniz şekilde paylaşmışlardır.

Koronavirüs nedir?

Koronavirüsler, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa sebep olan büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda birkaç koronavirüsün, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklardan, MERS ve SARS gibi daha ciddi sağlık problemlerine kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir.

COVID-19 nedir?

COVID-19, en son keşfedilen koronavirüsün ismi ve bu virüsün neden olduğu bulaşıcı hastalıktır. Bu yeni virüs ve hastalık, salgının Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde başlamasından önce bilinmemekteydi.

COVID-19’un belirtileri nelerdir?

COVID-19’un en yaygın semptomları yüksek ateş, yorgunluk ve sürekli kuru öksürüktür. Bazı hastalarda ağrı ve acı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilir. (Elbette bu belirtiler, kesin olarak COVID-19 olduğu anlamına gelmez). Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Bazı insanlar enfekte olur, ancak herhangi bir semptom geliştirmezler ve rahatsızlık hissetmezler. Çoğu insan (yaklaşık% 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden iyileşebilir. COVID-19 alan her 6 kişiden yaklaşık 1’i ağır hastalanmakta ve nefes almakta güçlük çekmektedir. Yaşlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp problemleri veya diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların, hastalığı daha ağır geçirme ihtimalleri yüksektir. Sürekli yüksek ateş, sürekli kuru öksürük ve nefes almada zorluk gibi semptomlar görülen insanlar tıbbi yardım almalıdır.

Kendimi korumak için maske takmalı mıyım?

Sadece COVID-19 semptomları (özellikle öksürük) hastasıysanız veya COVID-19 olan birine bakıyorsanız bir maske takın. Tek kullanımlık yüz maskesi yalnızca bir kez kullanılabilir. Eğer hasta değilseniz ya da hasta olan birine bakıyorsanız, o zaman bir maske israf ediyorsunuz. Dünya çapında maske sıkıntısı var, bu yüzden DSÖ insanları maskeleri akıllıca kullanmaya çağırıyor.

DSÖ, değerli kaynakların gereksiz yere israfından ve maskelerin yanlış kullanılmasından kaçınmak için tıbbi maskelerin rasyonel kullanılmasını tavsiye eder (bkz. Maske kullanımıyla ilgili öneriler).

Kendinizi ve diğerlerini COVID-19’a karşı korumanın en etkili yolları, ellerinizi sık sık temizlemek, öksürüğünüzü dirsek veya doku kıvrımı ile örtmek ve öksürme veya hapşırma yapan insanlardan en az 1 metre (3 feet) uzakta durmaktır. . Daha fazla bilgi için yeni koronavirüse karşı temel koruyucu önlemlere bakın.

 

Bir maske nasıl takılır, kullanılır, çıkarılır ve atılır?

Bir maske sadece sağlık çalışanları, bakım görevlileri ve ateş ve öksürük gibi solunum semptomları olan kişiler tarafından kullanılmalıdır.

Maskeye dokunmadan önce, elleri alkol bazlı bir el ovma veya sabun ve su ile temizleyin.

Maskeyi alın ve gözyaşı veya delik olup olmadığını inceleyin.

Hangi tarafın üst taraf olduğunu (metal şeridin olduğu yerde) yönlendirin.

Maskenin doğru tarafının dışarıya baktığından emin olun (renkli taraf).

Maskeyi yüzünüze yerleştirin. Maskenin metal şeridini veya sert kenarnı, burnunuzun şekline göre kaplayın.

Maskenin alt kısmını aşağı doğru çekin, böylece ağzınızı ve çenenizi kaplar.

Kullandıktan sonra maskeyi çıkarın; maskenin potansiyel olarak kontamine olmuş yüzeylerine dokunmamak için maskeyi yüzünüzden ve kıyafetlerinizden uzak tutarken kulakların arkasındaki elastik halkaları çıkarın.

Kullanımdan hemen sonra maskeyi kapalı bir kutuda atın.

Maskeye dokunduktan veya attıktan sonra el hijyeni uygulayın – Alkol bazlı el ovma kullanın veya gözle görülür şekilde kirlenmişse ellerinizi su ve sabunla yıkayın.

Yapmamam gereken bir şey var mı?

Aşağıdaki önlemler COVID-2019’a karşı etkili DEĞİLDİR ve zararlı olabilir:

  • Sigara içmek
  • Birden fazla maske takma
  • Antibiyotik almak

Her durumda, ateş, öksürük ve nefes alma zorluğunuz varsa, daha şiddetli bir enfeksiyon geliştirme riskini azaltmak için erken tıbbi yardım alın ve son seyahat geçmişinizi sağlık uzmanınızla paylaştığınızdan emin olun.


Ülkemizde bu semptomları gören ve COVID-19 şüphesinde olan vatandaşlarımız, Alo 184 Sağlık Bakanlığı Coronavirüs Danışma Hattını arayarak, semptomlarını anlatıp belli süzgeçlerden geçirerek rahatsızlığının olup olmadığını öğrenebilir. Ayrıca semptomlar ve hastalıkla ilgili konularda, Sağlık Bakanlığı önemle şunun altını çizmektedir: Yalnızca resmi makamlardan yapılan açıklama, bilgilendirme ve uyarılar dikkate alınmalıdır.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: