Stres, adele ağrılarını besliyor
Koca bir kaos, bitmeyen bir karmaşa ve
şehrin tüm keşmekeşini üzerimize yükleyen bir tempo… Sonuç ise stres!
Modern dünyanın kaçınılmaz bir problemi olan stres, hastalıklarda da aynı istikrarı gösteriyor ve hastalıkların arkasındaki en önemli güç olarak karşımıza çıkıyor. Tıpkı adele ağrılarında olduğu gibi… Avrasya Hastanesi’nden FTR ve Uzman Dr. Şenay Şıldır strese bağlı adele ağrılarını anlatıyor.
Dikkat, suçlu stres!
Yoğun tempolu yaşam bir yaşam ve arkasından gelen stres, adaleleri ve adale bağlantılarını sağlayan bağ dokusunu ilgilendiren ve kişinin yaşam kalitesini düşüren miyofasiyal ağrıya yol açar. Çünkü stres, içinde korku, endişe, umutsuzluk, güvensizlik, heyecan gibi duyguları barındırır. Bu duygular ise zamanla baş edilemez bir duruma gelir ve vücutta bir gerilime yol açar. Bu gerilim ise kas ağrıları olarak kendini gösterir. ( Gerilim ağrısı diyoruz.)
Savaş ya da kaç…
Vücudun kumanda merkezi beyin, stres ile karşı karşıya geldiğinde bunu bir tehlike olarak algılar ve vücuda şu emri verir; kaç ya da savaş! Vücut bu emre itaat etmek için kasları devreye sokar. Bu durum kaslarda gerilemelere yol açar. Kaslardaki bu gerginlik ve sertleşmenin sebebi stres hormonlarının ortaya çıkmasıdır. Kaslar o kadar çok gerilir ki ağrı verici kasılmalar oluşur. Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Diş gıcırdatma da miyofasiyol ağrı ile ilgilidir
Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir. Aşırı stres halinde yaşayan birçok insanın gece dişlerini gıcırdatması ve sabah ağrıyan bir çeneyle uyanmaları bu yüzdendir. Bu durum, çoğu kişi de ağız ve diş problemleri dışında baş ağrısıyla sonuçlanır.
Uyku problemlerinin arkasında miyofasiyol ağrılar olabilir
Stres, kaslardan bir gerginliğe ve zorlanmaya sebebiyet veriyor. Zorlanmış adalelerde tetik noktaların oluşumu daha fazla oluyor. Bu durum kişinin uyku sorunları çekmesine, uyku sırasında rahat bir dinlenme pozisyonu bulunamamasına neden olabiliyor. Uyku sırasındaki yatış pozisyonu değişikliği bir tetik noktayı uyararak, ağrı oluşmasına, uykudan uyanmaya ve zamanla kronik uyku problemlerine yol açıyor.
Tedavi ile kurtulmak mümkün mü?
Stres sonucu oluşan kas ağrıları(miyofasiyol ağrı) her ne kadar kalıcı bir probleme dönüşüp hayati bir tehlike yaratmasa da yaşam kalitesini düşürebiliyor. Bu sebeple birkaç basit tedavi yöntemiyle bu problemin üstesinden gelmek mümkündür. Kişiye uygun ilaçlar, fizik tedavi programları, diş sıkmayı önleyen splintler, cihazlar, gevşeme egzersizleri, ağrılı adalelere yönelik lokal enjeksiyonlar gibi birçok yöntem, uzman doktorun yönlendirilmesiyle uygulanabilir.